>> BACK <<    
   

 

Sijena,

Jedan od najimpresivnijih gradova u Italiji, mala Sijena ima jedinstven istorijski centar sa gotskom arhitekturom u punom sjaju.

Izvor: B92


Photo: Gaspa / Flickr

Grad ima 50.000 stanovnika i nalazi se na listi svetske baštine UNESCO. Smešten je na severu Italije, u brdima Toskane, oko 70 km južno od Firence s kojom ima večiti rivalitet.

Sijena je u srednjem veku bila izuzetno bogat grad-država sve dok tu ulogu nije preuzela susedna Firenca. Danas je Sijena jedan od najposećenijih gradova u Italiji, a glavna atrakcija je centar grada koji je u celini pretvoren u pešačku zonu.


Photo: Alan Cordova / Flickr

ATRAKCIJE

Istorijski centar se nalazi unutar zidina grada i najbolje ga je obići peške, jer je privatnim automobilima, osim policije i taksija, zabranjena vožnja. Sve ulice su pešačke, a nekoliko parkinga za privatna vozila nalaze se s druge strane glavnih zidina. Parkiranje se kreće oko 5 € za ceo dan. Centar grada je smešten na strmoj padini, tako da obilazak centra može da bude zamoran. Turistima se preporučuje da koliko god mogu koriste serpentine i izbegavaju direktne uspone.

Piazza del Campo je najpoznatiji trg u gradu, projektovan u obliku školjke. Tu se dva puta godišnje održavaju i čuvene konjičke trke Il Palio.

Il Palio su konjske trke koje se svake godine održavaju početkom jula i sredinom avgusta na kružnom trgu Piazza del Campo. Iako u proseku traju samo oko 90 sekundi, trke su žestoke i neretko se dešava da poneki džokeji popadaju, a konji sami završe trku. Najpoznatiji džokej je Andrea De Gortes, poznat kao Aceto (Sirće), koji je 14 puta osvojio titulu prvaka, u periodu od 1964. i 1996.


Photo: alh1 / Flickr

Duomo je gradska katedrala sagrađena u romanskom stilu u kojoj se nalaze jedne od najpoznatijih umetničkih dela srednjevekovne Italije. Gradnja je počela još u 12. veku, a glavna fasada je završena tek 1380. Duomo je poznat i po tome što mu je osnova u pravcu sever-jug, što je neuobičajeno za hrišćanske crkve. Tu je i Battistero (Krstionica) koju je između 1316. i 1325. projektovao skulptor i arhitekta Camaino da Crescentino.

Palazzo Publico je zgrada u kojoj je već 800 godina smeštena gradska većnica, a tu se nalaze i čuvene freske umetnika Ambrogio Lorenzettija. Sa ovog trga se ulazi u kulu Torre di Mangia sa koje se pruža pogled na čitav grad i okolinu.

Palazzo Salimbeni (Palata Salimbeni) sagrađena 1472, bila je srednjevekovno sedište najstarije banke na svetu koja kontinuirano radi, Monte dei Paschi di Siena. Danas ova banka ima oko 3.000 poslovnica i preko 30.000 zaposlenih.

Università degli Studi di Siena je jedan od najznačajnijih univerziteta u Italiji i među prvima koji je bio finansiran od države. Osnovan je 1240. sa tadašnjim imenom Studium Senese, a danas je poznat po kvalitetnim studijama prava i medicine.


Photo: ho visto nina volare / Flickr

Ogromna pijaca na otvorenom održava se kod tvrđave Fortezza Medicea, svake srede od 7 ujutro do 2 popodne.

Šoping je generalno dobar u Sijeni, jer zbog ogromnog broja turista grad ima sve veće lance prodavnica (Benetton, Upim), a prodavci ponekad govore i engleski, što nije čest slučaj u Italiji.

Maslinovo ulje je ponos ovog regiona, i ako imate auto odvezite se do maslinjaka Montestigliano Olive gde možete kupiti maslinovo ulje ekstra kvaliteta, ali i prespavati tamo i osetiti draži pravog italijanskog seoskog turizma. Ovaj region poznat je i po odličnim lokalnim vinima.

 

   
>> BACK <<