>> BACK <<    
   

 

Sevilja,

Izvor: B92
Prvi znak da ste pristigli na kraj kontinenta jeste „parkirani“ Air Africa na seviljskom aerodromu. Kasniji susret sa ovim gradom samo potvrđuje taj utisak - dokazi o mešanju kultura i naroda sa dva kontinenta nalaze se na svakom koraku, stari koliko i istorija grada, u vidu prelepih, gotovo egzotičnih građevina, ali i sasvim ovovremenih, kao što su hiljade imigranata iz mnogih afričkih zemalja.


http://www.b92.net/news/pics/2009/06/6300530634a3c090c422f1253937445_huge.jpg

Njih ima, međutim, i iz Evrope i Latinske Amerike, te bi se moglo reći da je Sevilja pravi primer multikulturnog i multietničkog grada u svetskim razmerama. Sa milion i nešto stanovnika, računajući i predgrađa, ona je četvrti grad po veličini u španskoj kraljevini, ali prvi u Andaluziji, pokrajini čiji je glavni grad.

Sevilja je i jedan od najstarijih gradova Španije, osnovan u osmom veku pre nove ere, a njime su prolazili ili vladali mnogi narodi - od Feničana, Kartaginjana i Rimljana, sve do Mavara, njegovih gospodara čitavih pet vekova, i danas većinskih Španaca. Bogata i dinamična prošlost Sevilje očituje se najpre u njenoj arhitekturi - zadivljujućim katedralama, džamijama i palatama preostalim iz ranijih vekova, obojenim belom i jarko žutom bojom, sa indigo plavom ornamentikom, svedokom arapsko-mavarskog uticaja u prošlosti grada.

Činjenica da se toliko nacija, rasa i jezika meša svakodnevno ulicama grada na obalama Gvadalkivira nimalo ne smeta da on funkcioniše, živi punim plućima i doima se kao mesto na kojem ljudi mogu biti srećni. Jedino se tokom popodnevne sieste vreva u izvesnoj meri smiri, ali samo delimično. Sevilja je u suštini dinamičan grad, komunikativan, prijateljski, i neposredan. Otuda valjda i toliko kafana, restorana, taverni, koje su u svakom trenutku, pa čak i tokom „svete sieste“, prepuni. Goste ne čine samo turisti, za koje je sezona uveliko počela, većvelikim delom stanovnici grada, koji (na čuđenje posetilaca iz Srbije) dolaze u kafanu sa porodicama, decom, prijateljima, poslovnim partnerima, i u njima ručavaju „kao da to nije ništa“. Kako je leto u ovom mediteranskom gradu takođe većpočelo, restorani su se preselili u bašte, tačnije na trotoare, ali goste to ni najmanje ne ometa u gastronomskom uživanju.
Mnogi od njih će kasno popodne provesti, ako većne „na licu mesta“, a ono pred televizorom kako bi otpratili prenos tradicionalne koride. Program za ovu sezonu, kada će koji toreador ući u arenu, okačen je na mnogim izlozima, a napetost sa kojom se prati prenos i na javnim mestima govori da korida očito pobuđuje strast bar koliko i fudbal ove fudbalske nacije.
Sevilju upečatljivom čini i njena vegetacija: pored trotoara, na trgovima i u parkovima narandže već sazrele, bagremovi pri kraju cvetanja, palme i masline, i cveće na balkonima pod kojima je nekada davno pokoji zaljubljeni hidalgo pevao svojoj dragoj. I sunce, istovremeno mediteransko i tropsko, koje zalazi tek u devet uveče...


   
>> BACK <<